ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ελληνική τοποθέτηση σε δημόσια ακρόαση
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δημόσια Ακρόαση στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο:
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Βρυξέλλες, 20 Οκτωβρίου 2011
|
||
ΕλένηΣπανοπούλου, Δημοσιογράφος,Αντιπρόεδρος της ΑΙΜ AIM:Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας AMICE:Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας και Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών Ευρώπης |
ΜΟΥΤΟΥΑΛΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Φίλοι,
‘‘Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική‘‘ και χαίρομαι, γιατί σήμερα σ’ αυτή τη γλώσσα και σ’ αυτό το χώρο σας απευθύνω το λόγο, σε μια δημόσια ακρόαση, στην οποία κλήθηκα να παρουσιάσω -όχι φυσικά ως πανάκεια, αλλά, ως σημαίνουσα πρόταση σε καιρούς δύσκολους- την έννοια και τη σημασία της Αλληλεγγύης και της Αυτοδιαχείρισης, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς στην ΑΙΜ εδώ στις Βρυξέλλες και όπως την αντιλαμβάνονται και την εισπράττουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι/μέλη μας στην Ευρώπη, αλλά και ανά τον κόσμο, στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Βιώνουμε όλοι μια βαθειά κοινωνική κρίση. Οι ανισότητες και ο κοινωνικός αποκλεισμός διευρύνονται. Η Αλληλεγγύη υποχωρεί. Ο ατομικισμός επανέρχεται δριμύτερος. Το αίσθημα της κοινωνικής ανασφάλειας μεγαλώνει επικίνδυνα και κυριαρχεί η πικρή αίσθηση ότι όλοι οι κόποι, οι προσπάθειες και οι οικονομίες πήγαν χαμένες….
Σ’ αυτό το δραματικά επιδεινούμενο περιβάλλον, ΟΙ ΑΞΙΕΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ του ΜΟΥΤΟΥΑΛΙΣΜΟΥ, αποκτούν άλλη διάσταση.
Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με θέμα «Ο ρόλος των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στον 21ο αιώνα», έδειξε ότι τα Α.Τ.Υ. είναι πιο ανθεκτικά από τις μετοχικές ασφαλιστικές εταιρείες ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
Η AIM – η Διεθνής Ένωση οργανώσεων υγείας και κοινωνικής προστασίας και η AMICE – η Ένωση Α.Τ.Υ. και συνεταιρισμών ασφάλισης στην Ευρώπη – συμφωνούν απόλυτα με αυτή την παραδοχή, που είναι άλλωστε απολύτως εναρμονισμένη με την ανθρωποκεντρική Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και Ιστορία.
Με την παρουσίασή μου εδώ, σήμερα, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό και πως ένας σημαντικός πόλος τηςΚοινωνικής Οικονομίας, όπως ο Μουτουαλισμός, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αδιεξόδων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε όλοι σήμερα.
AIM και AMICE: ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ
Η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων Υγείας (AIM), που ιδρύθηκε το 1950, συγκεντρώνει 41 εθνικές ομοσπονδίες αυτόνομης ασφάλισης υγείας και οργανώσεις κοινωνικής προστασίας από 27 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, όλες λειτουργώντας σύμφωνα με τις αρχές της Αλληλεγγύης και με σαφώς μη-κερδοσκοπικό προσανατολισμό.
Σε παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με την ΑΙΜ, λειτουργεί η AMICE – η Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων και Συνεταιρισμών Ασφάλισης στην Ευρώπη.
Η AMICE παρέχει μια πλατφόρμα δράσης για τα Α.Τ.Υ. και τους Ασφαλιστικούς Συνεταιρισμούς στην Ευρώπη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Αυτοδιαχειριζόμενος και ο Συνεταιριστικός τομέας αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των ασφαλιστικών οργανισμών στην Ευρώπη και περίπου το 25% των ασφαλίστρων. Με περισσότερα από 100 άμεσα μέλη και 1.600 έμμεσα μέλη, η Amice εκπροσωπεί αξιόπιστα ένα σημαντικό μέρος του ασφαλιστικού κλάδου.
Τα μέλη της ΑΙΜ παρέχουν κάλυψη, κυρίως, απέναντι στον κίνδυνο ασθενείας σε 230 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σε περισσότερους από 160 εκατομμύρια στην Ευρώπη με τους εξής 3 τρόπους:
- είτε συμμετέχοντας απευθείας στη διαχείριση της υποχρεωτικής Ασφάλισης Υγείας (Βέλγιο – Γερμανία – Ολλανδία – Τσεχία – Πολωνία – Ελλάδα – Γαλλία) Για παράδειγμα, οι Βελγικές και Ολλανδικές οργανώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, ενώ τα 150 Γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία προσφέρουν υποχρεωτική ασφάλιση υγείας στο 90% του Γερμανικού πληθυσμού.
- είτε παρέχοντας συμπληρωματική ασφάλιση Υγείας (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Σλοβενία).Η Γαλλία είναι ένα δυναμικό παράδειγμα των μελών μας, όπως και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Οι Γάλλοι Μουτουαλιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους σε 600 αυτοδιαχειριζόμενα αλληλασφαλιστικά ταμεία Υγείας και καλύπτουν με συμπληρωματική ασφάλιση 38 εκατ. πολίτες.
- ή με απευθείας παροχή υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών μέσα από ίδιες εγκαταστάσεις (π.χ. Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα), π.χ. η Γαλλική Συνομοσπονδία Α.Τ.Υ. (FNMF) διαθέτει ένα δίκτυο αποτελούμενο από 2.500 κέντρα ΠερίθαλψηςΥγείας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Βασικός Καταστατικός σκοπός της AIM είναι η προάσπιση και η προώθηση, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών αξιών και των βασικών αρχών που μοιράζονται τα μέλη της.
ΚΙ ΑΥTO ΤΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΜΕ:
πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα
- αλληλεγγύη και μη αποκλεισμό,
- μη- κερδοσκοπικό προσανατολισμό.
Πρωταρχικός στόχος της AIM είναι :
η ανάπτυξη και η υπεράσπιση της πρόσβασης όλων σε υψηλής ποιότητας και προσιτή υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία, με βάση την Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία.
Μουτουαλισμός: μία μοναδική νομική υπόσταση
Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα Α.Τ.Υ. αποδείχθηκαν ως το ‘όχημα’ που ανταποκρίνεται καλύτερα εκεί όπου υπάρχει αδυναμία κάλυψης κοινωνικών αναγκών, θέτοντας το γενικό συμφέρον και τους κοινωνικούς στόχους ως πρωταρχικούς εταιρικούς σκοπούς. Αυτό έχει αποδειχθεί για μία ακόμη φορά και στην τρέχουσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης.
Η ιδιαιτερότητα των Αυτοδιαχειριζόμενων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων Υγείας, έγκειται κυρίως στο σεβασμό προς τις αξίες και τις αρχές διακυβέρνησης που τα διέπουν: Τα Α.Τ.Υ. είναι ‘κοινωνίες’ που βασίζονται σε πρόσωπα και δεν έχουν μετόχους. Δεν αμοίβουν επενδυτές μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μερισμάτων.
Τα Μουτουαλιστικά ταμεία είναι ιδιωτικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που δεσμεύονται στο να διασφαλίζουν ελεύθερη εγγραφή, διά βίου ασφάλιση και στη βάση της μη- επιλογής των κινδύνων. Λειτουργούν ουσιαστικά, σύμφωνα με την αρχή της αυτοδιοίκησης, όπου τα μέλη ή οι εκπρόσωποί τους μετέχουν άμεσα στη χάραξη της πολιτικής και της οικονομικής διαχείρισης, του κόστους και του είδους παροχών και υπηρεσιών ποιότητας στους ασφαλισμένους τους.
Η ΑΙΜ εργάζεται συστηματικά με πολυεπίπεδο επιστημονικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα και με στοχευμένες δράσεις στο να κινητοποιεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τα μέλη της, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και ένα όραμα πολιτικής τα οποία τοποθετούν την ευημερία των πολιτών και το γενικό συμφέρον στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους.
Αντί να στοχεύει και να επικεντρώνεται σε μια βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, η διαχείριση ενός Α.Τ.Υ. εμβαθύνει σε ευρύτερες πτυχές, όπως η ηθική, η δημοκρατική διακυβέρνηση και η ευρύτερη κοινωνική ευθύνη, και μπορεί να επιδοθεί σε έντονη αλληλεπίδραση με τα μέλη-ασφαλισμένους σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
Για τα αυτοδιαχειριζόμενα ασφαλιστικά ταμεία υγείας είναι προφανές ότι η μουτουαλιστική δομή αποτελεί μια ζωντανή εναλλακτική λύση απέναντι σε άλλες νομικές δομές που σήμερα βάλλονται από την οικονομική κρίση – πολύ συχνά για λόγους που σχετίζονται με την ανάγκη να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά απόδοσης στους μετόχους ή δυσκολεύονται να αναπτυχθούν εξαιτίας, λόγου χάριν, δυσκίνητων κρατικών μηχανισμών….
Οι εξαιρετικές αποδόσεις και επιδόσεις, άλλωστε , του αυτοδιαχειριζόμενου ασφαλιστικού προτύπου κατά την περίοδο της κρίσης παρουσιάσθηκαν σε διάφορες τρέχουσες έρευνες, όπως:
- Η μελέτη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για το «ρόλο των Α.Τ.Υ. τον 21ο αιώνα», που έδειξε πως τα Α.Τ.Υ. είναι πιο ανθεκτικά σε σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρείες μετόχων σε περιόδους κρίσης,
- Η πρόσφατη έκθεση του Μέλους του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Sven Giegold (Γερμανία) για την Κοινωνική Οικονομία
- Η Έκθεση του οίκου αξιολόγησης “Moody’s”
Πιστεύουμε πως οι συνήθεις βασικές διαφορές μεταξύ των μετοχικών και των αυτοδιαχειριζόμενων φορέων ασφάλισης υγείας που επηρεάζουν την πιστοληπτική τους ικανότητα στο τρέχον, γεμάτο προκλήσεις, περιβάλλον, είναι οι ακόλουθες:
• Ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση
• Μικρότερη επικέντρωση σε επιχειρήσεις κινδύνου και προσφορά προϊόντων
• Μικρότερη οικονομική δημοσιοποίηση και κίνδυνος τίτλου
• Μειωμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, αλλά και μικρότερη εξάρτηση από αυτές
• Μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των ιδιοκτητών και των πιστωτών / ασφαλισμένων με μακροπρόθεσμο προσανατολισμό
Μελλοντικές προκλήσεις για τα Αλληλοβοηθητικά Συστήματα Υγείας
Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ύφεση και τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα συστήματα Υγείας όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΑΤΥ, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις τις οποίες και οφείλουν με προσοχή και ασφάλεια να διαχειριστούν. Όπως:
• τις αυξανόμενες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης: οι ευρωπαϊκές χώρες δαπάνησαν το 2009 κατά μέσο όρο 9,7% του ΑΕΠ για έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Λόγω της οικονομικής ύφεσης, υπήρξε μια ισχυρή αύξηση των δαπανών υγείας. Στην Ιρλανδία, το μερίδιο του ΑΕΠ που διατέθηκε για την υγεία, πέρασε από το 7,5% στο 9,5% και στην Ισπανία από 8,4% σε 9,5%.
• την αύξηση των δημοσιονομικών περιορισμών, που οδηγούν σε ανισότητες και στον περιορισμό του ‘καλαθιού’ για την υγεία, την αυξανόμενη προσωπική ‘εκτός τσέπης’ πληρωμή και τη μετακίνηση στη συμπληρωματική ασφάλιση υγείας.
• τις δημογραφικές αλλαγές και τη γήρανση του πληθυσμού
Δυστυχώς και τα 3 παραπάνω σημεία αφορούν ιδιαιτέρα και ολοένα πιο εντατικά την πατρίδα μου την Ελλάδα που αγωνίζεται σκληρά, προκειμένου να βγουμε από την κρίση.
Δίνουμε μια σκληρή μάχη επιβίωσης, την ίδια στιγμή που γέροντες, παιδιά και χρονίως πάσχοντες αγοράζουν όλο και πιο ακριβά τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ τα κρούσματα αυτοκτονιών, καταθλιψης, αυτοάνοσων ή καρκινικών νοσημάτων αυξάνονται συνεχώς…
Το πρόβλημα και το φαινόμενο, όπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι μόνο ελληνικό…
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρηθεί η καθολική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και προσιτή οικονομικά υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα, ενώ ταυτόχρονα πώς θα διασφαλισθεί ότι το σύστημα θα παραμείνει σε βάθος χρόνου οικονομικά βιώσιμο.
Οι προτάσεις – αιτήματα της AIM προς τα θεσμικά όργανα και τα Kράτη-Mέλη της Ε.Ε.
- Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την κατάρτιση ενός Ευρωπαικού Καταστατικού για τα Αυτοδιαχειριζόμενα- Αλληλοβοηθητικά Ασφαλιστικά Ταμεία Υγείας.
Σε σύγκριση με τις κερδοσκοπικές εταιρείες ασφάλισης υγείας, τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας δεν κάνουν επιλογή των κινδύνων. Ως εκ τούτου, τα Α.Τ.Υ. θα κληθούν σε περίοδο κρίσης να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πλέγμα κινδύνων και δυσκολιών. Γι’ αυτό, είναι λογικό να τους παραχωρηθούν υποστηρικτικά ορισμένα πλεονεκτήματα, ώστε να ξεπεραστεί το μειονέκτημα αυτό στη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε όλοι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, οι ειδικές αυτές ‘αγωγές’ ή βοήθειες για τα Α.Τ.Υ. αμφισβητούνται ολοένα και περισσότερο από την Ευρωπαική Επιτροπή.
Κατά τη γνώμη μας, η εσωτερική αγορά και η νομοθεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το ζήτημα, ώστε να προωθηθεί η πολλαπλότητα των επιχειρησιακών μοντέλων Κοινωνικής Ασφάλισης, ως βασικό ζήτημα πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν οφείλει να έχει ως Μέτρο τον Ανθρωπο. Ετσι, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μειώσει την παροχή προνομίων προς το παραδοσιακό καπιταλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο και να παράσχει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων Κοινωνικής Οικονομίας.
Καλούμε την Κομισιόν να αναλάβει άμεση δράση προώθησης της μελέτης για τα Αυτοδιαχειριζόμενα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας, η οποία είχε ήδη εξαγγελθεί στην ανακοίνωση για την Ενιαία Πράξη Αγοράς, τον Οκτώβριο του 2010.
Εκτός από τη μελέτη, καλούμε την Επιτροπή να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη νομική πρόταση για τους Ευρωπαικούς αυτοδιαχειριζόμενους φορείς, ώστε να καταστεί δυνατό για τα Α.Τ.Υ. να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις οικονομικές και κοινωνικές τους δυνατότητες.
Όπως αναφέρεται, άλλωστε, στη Έγγραφη Δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου το Μάρτιο του 2011, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ενός «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού» που θα παρέχει στα αυτοδιαχειριζόμενα ασφαλιστικά ταμεία υγείας, αλλά και στις ενώσεις και τα ιδρύματα, ισοδύναμα μέσα και ευκαιρίες με εκείνα που διαθέτουν οι μετοχικές εταιρείες.
Η απουσία ενός Ευρωπαικού Καταστατικού για τα Α.Τ.Υ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα άφηνε τον μουτουαλιστικό τομέα σε μη-ανταγωνιστική κατάσταση. Σήμερα, η μόνη διέξοδος για κάθε μουτουαλιστικό φορέα που επιθυμεί να αναπτυχθεί μετακινούμενος σε άλλο Κράτος-μέλος είναι, ο ‘απομουτουαλισμός’ και η πλήρης ή εν μέρει αποχώρηση από το προτιμώμενο μουτουαλιστικό μοντέλο!! Κι αυτό δεν φαίνεται να είναι ούτε σωστό, ούτε δίκαιο!
Ένα Ευρωπαϊκό Καταστατικό για την Αυτοδιαχείριση στην Περίθαλψη είναι η λύση που θα ενώσει πραγματικά εκατομμύρια Ευρωπαίους και θα ενοποιήσει την Περίθαλψη τους.
Γιατί θα συμβάλει :
- Στη Διατήρηση της καθολικής αλληλεγγύης και των μη-κερδοσκοπικών συστημάτων Υγείας και μακροχρόνιας Περίθαλψης
- Στην Αύξηση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης των συστημάτων Υγείας
- Στην Τοποθέτηση της Πρόληψης στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ για την Υγεία
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, τίποτε δεν βλάπτει περισσότερο την Υγεία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη από την αδιαφορία …
Είναι καιρός να νοιαστούμε όλοι!
Είμαι βέβαιη ότι όλοι γνωρίζετε πως η ΕΥΡΩΠΗ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ…
Στην Ελλάδα μαχόμαστε σθεναρά ενάντια στο παρελθόν μας, ενάντια στα λάθη μας… Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, αλλά περισσότερο από όλα, δυστυχώς, συνειδητοποιούμε πως η.. παγκοσμιοποίηση θα έχει θύματα παγκοσμίως και ζητά παγκόσμιες θυσίες!!!…
Γι’ αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ιδέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια θεμελιώδης -si ne qua non- προϋπόθεση για όλους μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορήσουμε….
Είναι καιρός να αναρωτηθούμε: Τι είδους κόσμος είναι ο κόσμος μας; Η Ευρωπαική μας παρουσία; Το παγκόσμιο μέλλον μας… Έχουμε απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση;
Επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να απαντήσω αναζητώντας βοήθεια στην Τέχνη που τόσους αιώνες στήριξε το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες του Ανθρωπισμού και καλώντας σε βοήθεια την Ποίηση :
Ο Νομπελίστας, Έλληνας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης έγραψε:
“Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχθήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας
Και βρήκαμε τη στάχτη….
Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη Ζωή μας .”
Και ο Γερμανός ποιητής Friedrich Holderlin ρωτά :
‘‘Σε έναν τέτοιο κόσμο πώς μπορεί ένας ποιητής να βοηθήσει;
Για εμάς όλους στην ΑΙΜ, η απάντηση έρχεται από το Γάλλο ποιητή Paul Elyard:
“Υπάρχουν λέξεις ζωντανές
και αυτές είναι λέξεις αθώες
Αγάπη, Δικαιοσύνη, η λέξη Ελευθερία,
η λέξη Θαλπωρή και η λέξη Εμπιστοσύνη…”
Αυτός είναι ο ΚΟΣΜΟΣ και το ΜΗΝΥΜΑ της ΑΙΜ!
Φίλοι μου, σας έδωσα σήμερα τις λέξεις μου.
Παρακαλώ, δώστε τα χέρια για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.
Και ας διατηρήσουμε τον μουτουαλιστικό κόσμο της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπου η ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι προιόν, αλλά όραμα…
Γιατί πέρα και πάνω από όλα, όπως έγραψε ο Shakespeare…
“Είμαστε όλοι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα…”
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΤΟΥΑΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Όσο υπάρχει ακόμη καιρός εννοώ…
Σας ευχαριστώ όλους!