«Εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης της κρίσης» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», στις 28 Φεβρουαρίου 2013, με διοργανωτή τον Σύλλογο Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
Εκ μέρους του ΕΔΟΕΑΠ, την ημερίδα παρακολούθησαν ο Ελεγκτής Ιατρός κ. Πάνος Ευαγγελινέλης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Τομεάρχης ΤΥΠ κ. Γιώργος Χρήστου.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2012 και βρίσκεται σε εξέλιξη, με τίτλο «Πορτρέτα της φτώχειας στην Ελλάδα της κρίσης». Οι ομιλητές παρουσίασαν ορισμένα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας και αναφέρθηκαν στη σχέση οικονομικής κρίσης και εγκλήματος.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσων, κ. Κώστας Γεώρμας, στην παρουσίασή του με θέμα «Εφαρμογές κοινωνικής οικονομίας σε δομές υγείας» αναφέρθηκε μόνο σε γενικά στοιχεία σχετικά με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις χωρίς να υπεισέλθει καθόλου (λόγο χρόνου) στη σχέση τους με δομές υγείας.
Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ορθοπαιδικός, κ. Ι.Στ.Παπαδόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση». Στη σύντομη, περιεκτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του εντόπισε έξι βασικούς άξονες που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε δομές υγείας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Ι.Στ.Παπαδόπουλος τόνισε βέβαια πως βελτίωση ιατρικών υπηρεσιών χωρίς χρήματα σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.
Οι έξι βασικοί άξονες που παρουσίασε είναι:
- Η σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού και η ενδελεχής φυσική εξέταση, μπορούν να θέσουν διάγνωση στο 80% του συνόλου των νοσημάτων (90% σύμφωνα με άλλες έρευνες). Στη χώρα μας παρατηρείται δυστυχώς το φαινόμενο της διενέργειας αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων, ΠΡΙΝ τη λήψη του ιστορικού και χωρίς να προηγηθεί κλινική εξέταση, γεγονός που στο 80% των περιπτώσεων είναι περιττό.
- Η χορήγηση και συνταγογράφηση φαρμάκων ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται πάντα με γνώμονα τις ιατρικές ενδείξεις. Δυστυχώς, εκτεταμένες έρευνες έχουν αποδείξει πως το 30% των ατόμων με αντιυπερτασική αγωγή ΔΕΝ έχουν υπέρταση! Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο «white coat syndrome» («σύνδρομο της άσπρης μπλούζας»), δηλαδή στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω του στρες που δημιουργεί η επίσκεψη σε γιατρό, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή διερεύνηση και τη μη τήρηση των πρωτοκόλλων σχετικά με τους τρόπους μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Ο ομιλητής μάλιστα τόνισε το εξής: «με δεδομένη την παρενέργεια της στυτικής δυσλειτουργίας που οφείλεται στην αντιυπερτασική αγωγή, δε γνωρίζω πόσα διαζύγια οφείλονται σε συνταγογράφηση εκτός ενδείξεων»
- Το καθεστώς της ατιμωρησίας που υπάρχει στις φαρμακοβιομηχανίες σχετικά με τις ακατάλληλες παρτίδες φαρμάκων, δυστυχώς δεν προφυλάσσει τους ασθενείς, καθώς παρά τις πολλαπλές αποσύρσεις φαρμάκων καμία ποινή δεν έχει, μέχρι σήμερα, επιβληθεί.
- Οι παράτυπες αμοιβές (υπερκοστολόγηση ιατρικών υλικών, ποσοστά σε φάρμακα, ποσοστά σε διαγνωστικά εργαστήρια, ποσοστά σε συστήσαντες συναδέλφους γιατρούς, ποσοστά σε ιδιωτικές κλινικές) αυξάνουν αδικαιολόγητα το κόστος της ιατρικής περίθαλψης.
- Βελτίωση της ποιότητας των συνταγών σε σχέση με ακριβείς οδηγίες λήψης φαρμάκων, οδηγίες σχετικά με την επίδραση των φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης, ακριβής αναγραφή της δοσολογίας και των ημερών χορήγησης καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας του θεράποντα, ώστε να αναφέρονται σε αυτόν οι παρενέργειες από τη θεραπεία, είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες αλλαγές που θα βελτίωναν σημαντικά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία των ασθενών που λαμβάνουν αντιβίωση, δε γνωρίζουν πως τα αντιβιοτικά που ανήκουν στις β-λακταμάσες (amoxil, augmentin κα) πρέπει να λαμβάνονται με ένα ολόκληρο ποτήρι νερό και με ΑΔΕΙΟ στομάχι. Αντιθέτως επικρατεί η αντίθετη αντίληψη (μετά το φαγητό) γεγονός που μειώνει την απορρόφησή τους κατά 80%.
- Η εκπαίδευση στην ειδικότητα, λόγω της ανυπαρξίας προγράμματος απόκτησης προκαθορισμένων δεξιοτήτων και προκαθορισμένου αριθμού επεμβάσεων σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό ειδικευομένων, μειώνει την αποτελεσματικότητα καθώς και την ποιότητα της ασκούμενης ιατρικής από τους μελλοντικούς γιατρούς.
ΠΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗΣ M.D.
ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΔΟΕΑΠ