ΑΘΗΝΑ: Σισίνη 18 & Ηριδανού Τ.Κ. 115 28 | Τ.: 210 7264700 F.: 210 7293631 (κεντρικό κτήριο), Ορμινίου 38 Τ.Κ. 115 28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσιμισκή 43 Τ.Κ. 546 23 | Τ.: 2310 278271 (κεντρικό κτήριο), Βασ. Ηρακλείου 40 Τ.Κ. 546 23 (φυσικοθεραπευτήριο) Τ: 2310 278249

Οι εργοδότες θέλουν να στραγγαλίσουν τον ΕΔΟΕΑΠ για να πνίξουν την Ενημέρωση

 

 

Οι εργοδότες θέλουν να στραγγαλίσουν   

τον ΕΔΟΕΑΠ για να πνίξουν την Ενημέρωση

Τη μάχη των μαχών για την ύπαρξή του δίνει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ), το ασφαλιστικό Ταμείο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει τον πόλεμο μερίδας εργοδοτών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους. Παρ’ ότι την είχαν αποδεχθεί οι κυριότεροι εργοδοτικοί φορείς -μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τους προσφεύγοντες- όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, αφού ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε με πλειοψηφία άνω του 90% από την ελληνική Βουλή και καταψηφίστηκε μόνον από τη Χρυσή Αυγή.

Θέλουν, δηλαδή, να οδηγήσουν σε ξαφνικό ασφαλιστικό θάνατο 18.000 οικογένειες, Αφήνοντας χωρίς περίθαλψη πάνω από 30.000 ασφαλισμένους (άμεσους και έμμεσους). Και, κυρίως, ποδηγετώντας την ενημέρωση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες ότι ουδέποτε επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό και καταγγέλλει τους εργοδότες που επιδιώκουν την πλήρη φίμωση και τον έλεγχο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι η εισφορά του 2% τούς επιβαρύνει οικονομικά, ενώ με τη συνδρομή των Ενώσεων Συντακτών για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εξοικονόμησαν οφέλη εκατομμυρίων  ευρώ. Είχαν μάλιστα δεσμευθεί, ζητώντας τη βοήθεια των Ενώσεων, ότι εάν ωφεληθούν από μέτρα στήριξης θα αποσύρουν τις προσφυγές τους στο ΣτΕ. Τους καλούμε να τηρήσουν τα λεχθέντα τους.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ενώ εξοικονομούν ετησίως 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου διαφήμισης, ζητούν να μη καταβάλλουν την εισφορά του 2%, που αντιστοιχεί στα 4 εκατ. ευρώ.

Οι εκδότες των πανελλαδικών ημερήσιων εφημερίδων έχουν λαμβάνειν φέτος περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ καλούνται να αποδώσουν μόλις 4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, θα λάβουν 6 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου και εξοικονομούν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των κρατήσεων επί των πωλήσεών τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περιφερειακοί εκδότες που θα λαμβάνουν από φέτος και για μια τετραετία από 4 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ συνολικά για τέσσερα χρόνια) από τα μέτρα ενίσχυσης Τύπου, ενώ δεν καταβάλλουν σχεδόν τίποτε για τον ΕΔΟΕΑΠ. Από τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες, μόλις 5 αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, απειλώντας με τη στάση τους το δικαίωμα στην υγεία για τους εργαζομένους τους, τους οποίους αφήνουν ανασφάλιστους.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του Οργανισμού, το 2% καλύπτει οριακά τις δαπάνες της υγείας, για την οποία άλλωστε προορίζεται βάσει του νόμου. Και χωρίς αυτό, δεν θα υπάρχει ΕΔΟΕΑΠ, καθώς σε βάθος 50 ετών το έλλειμμα θα φθάσει στο 750 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ζητούμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλων των υπόλοιπων εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που επλήγησαν από την κρίση και βιώνουν τα ίδια με εμάς προβλήματα. Και απαιτούμε τη δέσμευση των κομμάτων που στήριξαν τη ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Για το δίκαιο αγώνα μας έχουν ήδη εκφράσει τη συμπαράστασή τους η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – με ψήφισμα στο πρόσφατο συνέδριό της στο οποίο μετείχαν 94 χώρες –, η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων – που εκπροσωπούν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες –, η Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος και  το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος.

ΕΔΟΕΑΠ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ,ΤΕΑΣ,ΕΤΑΣ